skrämmande och/eller farligt.

Kategori: predikan

Det är oerhört förvånande (och glädjande!) att folk fortfarande tittar in här, trots att min uppdatering varit torrare än Reinfeldt på senaste. Det är sommar i London och jag vill tacka världens alla lyckliga stjärnor ända tills dess att oktobervindar nalkas. Har saker att berätta och bilder att visa, men det kommer så småningom. För tillfället känns det lite som att jag lever på låtsas, att jag går i en bubbla eller dröm eller varför inte i ett Big Brother-hus. Min kortvariga vårsvacka är som bortblåst och det är precis här och precis nu som jag vill vistas. Jag vet inte varför det blev så, det finns inget recept på lycka osv. etc., men det finns faktiskt en sak som jag har tänkt på ofantligt mycket under min pepp de senaste veckorna. Såhär tänker jag:

Livets kanske viktigaste insikt är den hårfina skillnaden mellan situationer som är skrämmande och situationer som är farliga. En kompis sa det till mig en gång, att mycket är läskigt, men hur mycket är egentligen farligt? Dessa ord började snabbt fungera som klippa, tråd att gripa efter och en påminnelse om att första uppmaningen i The Hitcherhiker’s Guide to the Galaxy’s aldrig (ALDRIG!) skall förglömmas. Oavsett vad som korsar din väg eller vem som knackar på din dörr – Ingen panik.

Att alltid lyckas hålla sig lugn som en filbunke är lättare sagt än gjort. Jag menar, hur gör en då det liksom bara bubblar upp från ingenstans och en inser att det bekvämaste vore att lägga planerna på hyllan, dra ned persiennerna och sträckse tre säsonger av Breaking Bad resten av helgen istället? Jo, det är precis detta som är finessen. När en inser att skrämmande och farligt är olika saker, och att skrämmande faktiskt (till skillnad från farligt) är någonting positivt, så blir det hela genast mycket roligare. Att utsätta sig för något läskigt är, naturligtvis, läskigt (duh). En är rädd för att bli bortgjord, obekväm, you name it, och det är inte så kul MEN hur farligt är det egentligen? Inte farligt alls. Med tanke på allt det fina, peppen och lättnaden, som oftast följer det läskiga är det lätt värt risken. Alla dagar i veckan. 

 

Tumregel:

Skrämmande saker = Bra, spännande, kul = Kör ba kör.

Farliga saker = Också ganska kul iofs. Men farligt, och skulle ju inte mamma tycka om = Låt bli det.

 

Exempel:

Hoppa från ett tak = Farligt. Låt bli det.

Gå på en fest med nya människor = Läskigt. Kör ba kör.

Kokain = Farligt. Inget sånt. 

 

Ni fattar. Så, dagens visdom och summan av kardemumman: Gör skrämmande saker så ofta du kan. Mest hela tiden helst. Det är jättekul, jag lovar. Jag lovar även att vi hörs här snart igen. Sov gott tills dess. Puss. 

KOMMENTARER:

 • Hanna säger:
  2014-06-13 | 01:19:53
  Bloggadress: http://fotografhannama.blogg.se

  Sjukt bra tanke Agnes!

 • Elin säger:
  2014-06-13 | 11:18:55
  Bloggadress: http://precis.webblogg.se

  Alltså så fint sagt.

 • tove säger:
  2014-06-14 | 17:16:13

  träffsäkert - som alltid när du skriver Agnes!

Kommentera inlägget här: